Bestaande veranda afbreken

We hebben al verteld hoe je zelf oude ramen kan uitbreken. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Dit geldt ook voor de afbraak van een bestaande veranda aan je woning. In dit artikel vind je enkele tips voor deze karwei.

Waarom afbreken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een bestaande veranda afbreken. Bijvoorbeeld omdat ze verouderd is en niet meer voldoet aan de huidige comfort- en isolatienormen. In plaats van te kiezen voor een renovatie opteert men dan voor een sloop en de bouw van een nieuwe veranda. Nog een reden is een bouwovertreding. Sommige bestaande veranda’s voldoen niet aan de bouwvoorwaarden en moeten dus gesloopt worden.

Voordat je start…

Kijk eerst of er bepaalde onderdelen herbruikbaar zijn. Je kan misschien het schuifraam van de veranda op een tweedehandssite aanbieden, zodat iemand deze in zijn/haar woning kan gebruiken. Op deze manier recupereer je weer een deel van de oorspronkelijke kosten. En je doet er iemand anders plezier mee. Om het jezelf nog makkelijker te maken, kan je eventueel afspreken dat de koper helpt tijdens de demontage.

Stappenplan voor de afbraak van een veranda

1) Glas verwijderen

Veranda’s bestaan voor een groot deel uit glas. Dat kan je best eerst verwijderen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Verwijder hiervoor de glaslatten en neem de glasplaat uit het profiel. Draag steeds beschermende kledij (veiligheidsbril, handschoenen…) en vraag de hulp aan één of meerdere personen, want deze grote glasplaten kunnen erg veel wegen.

2) Dakbedekking verwijderen

Daarna is de dakbedekking aan de beurt. Polycarbonaatplaten kan je makkelijk losmaken en van het dak halen. Voor een traditioneel plat dak moet je eerste de dakbedekking (roofing of EPDM-folie) verwijderen. Daarna kan je aan de houten roostering en isolatie. Zitten er inbouwspots in het plafond? Zorg er dan eerst voor dat de stroom is uitgeschakeld voordat je met de werken begint.

3) Profielen slopen

Wanneer je de bestaande veranda niet gaat hergebruiken, is een sloop de snelste manier om de profielen te verwijderen. Gebruik hiervoor een slijpschijf om het metaal door te slijpen en een sloophamer om stukken uit elkaar te halen. Let wel op de stabiliteit van de constructie. Een profiel dat op je lichaam valt kan flinke verwondingen veroorzaken. Ook hier is het dus belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

4) Funderingen uitbreken

Wanneer je een bestaande veranda afbreekt om plaats te ruimen voor een nieuwe, kan je in sommige gevallen de funderingen hergebruiken.

Indien je in de plaats een terras of een grastapijt wil, moet je de funderingen uitbreken. Dat kan met een breekhamer. Voor erg grote oppervlakken, kan je misschien beter een klein sloopkraantje huren. Dan gaat het werk veel vlotter.

Tijdens het slopen van de funderingen moet je opnieuw rekening houden met de aanwezige technieken, zoals elektriciteitskabels, radiator-toevoeren of vloerverwarming. Zorg dat deze ontkoppelt zijn voordat je de sloop start.

Nuttige informatie

  • Voor de afbraak van een bestaande veranda heb je doorgaans geen vergunning nodig. Bij twijfel vraag je best raad aan de gemeente.
  • De sloopwerken leveren veel afval op. De makkelijkste manier om hier vanaf te geraken, is door een afvalcontainer te bestellen.
  • Huur een container per afvalstroom (metaal, steenpuin…). Dat is goedkoper dan eentje voor gemengd afval.
  • Een veranda afbreken kan je in principe zelf doen. Wil je dit uitbesteden, dan betaal je 30 à 35 euro/m².
  • Let erop dat de stabiliteit van de woning niet in het gedrang komt. Vraag eventueel advies aan een architect.