Premie voor ramen via de nieuwe Mijn VerbouwPremie

Heeft je buitenschrijnwerk haar beste tijd gehad? Dan is het tijd om te investeren in nieuwe ramen en deuren. De overheid geeft je een financieel duwtje in de rug met de nieuwe Mijn VerbouwPremie. Wat deze premie inhoudt en wat de voorwaarden zijn, lees je in dit artikel.

Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 oktober 2022 worden alle financiële tegemoetkomingen voor renovatiewerken gebundeld in één systeem: Mijn VerbouwPremie. Dat vervangt de huidige Vlaamse renovatiepremies en de premies van Fluvius. Wie renoveert hoeft dus niet langer bij verschillende instanties aan te kloppen, maar vindt alles in één digitaal loket. Dat bespaar je weer wat tijd?

Welke werken komen in aanmerking?

Goed nieuws, want ook voor de vervanging van je ramen en deuren vind je een premie. Het gaat om volgende werken:

 • Plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing zoals hoogrendementsglas, transparante kunststofplaten (polycarbonaat) of lichtkoepels
 • Afbreken en plaatsen van ramen en deuren met hoogrendementsbeglazing
 • Plaatsen van volle buitendeuren
 • Afbreken en plaatsen van borstweringen of balustrades bij lage ramen
 • Plaatsen van een dakdoorbreking, zoals de dak(vlak)ramen en de lichtkoepels met een U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K en de lichtkoker.

Je kan de Mijn VerbouwPremie ook gebruiken voor andere renovaties in de categorieën isolatie (dak, muren en vloeren), elektriciteit, sanitair en hernieuwbare energieproductie (zonneboiler, warmtepomp…).

Voor wie?

Om deze premie aan te vragen, zijn er wel een paar voorwaarden. Dit zijn enkele blikvangers:

 • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn
 • Je moet eigenaar zijn van het gebouw
 • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkende firma
 • Je kan slechts om de 5 jaar een premie krijgen voor de categorie ramen en deuren
 • Facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn
 • Het totale factuurbedrag (van de uitgevoerde werken per categorie) moet minimaal €1.000 bedragen (excl. btw)

Lees alle voorwaarden na op vlaanderen.be.

Premiebedrag

Het premiebedrag is afhankelijk van de werken die je uitvoerde en je persoonlijke situatie. Gebruik de online simulator om een inschatting te maken.

Premie voor je ramen aanvragen

In tegenstelling tot oudere premies voor ramen en deuren, kan je geen papieren aangifte doen. De Mijn VerbouwPremie is volledig digitaal. Doe je aanvraag via het online loket. Zorg ervoor dat je de juiste documenten hebt, zoals voorschot-, tussentijdse facturen en eindfacturen, een attest van de aannemer en foto’s van het gebouw.

Wat met je oude ramen?

Zoals eerder al gezegd, moeten een erkend aannemer de nieuwe ramen en deuren plaatsen om recht te hebben op deze premie.

Maar dat wil niet zeggen dat je niet kan besparen door zelf het oude buitenschrijnwerk te verwijderen. Daarvoor vind je in dit artikel meer informatie. Vergeet niet om alle afvalstromen van elkaar te scheiden. De profielen en beglazing moeten dus apart. Enkel voor houten ramen is er een gemengde container voor houtafval met glas mogelijk.