Hoe dragen ramen bij aan een energiezuinige woning?

Een energiezuinige woning begint tijdens de ontwerpfase. Want energiezuinig bouwen is een samenspel van verschillende factoren, gaande van de isolatiegraad tot de gebruikte verwarmingsmethode.

Ook ramen maken een belangrijk deel uit van een energiezuinig huis. Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Warmteverlies door ramen

Wist je al dat het warmteverlies van dubbele beglazing zo’n 53% lager ligt dan enkel glas? Van enkel naar HR-glas is er een daling van maar liefst 79%!

Investeren in superisolerende ramen is dus een goed idee om warmteverliezen te beperken. Des te minder warmte er ontsnapt, des te minder de cv-ketel of warmtepomp moet bijverwarmen. Dat zorgt voor een mooie besparing op je energiefactuur.

Bij de aankoop kan je de Ug-waarde vergelijken. Dit cijfer vertelt hoe goed de beglazing isoleert. Een lager cijfer is beter.

De juiste afmetingen

Denk goed na over het aantal ramen en hun afmetingen. Een stenen muur met enkele centimeters harde isolatieplaten zal altijd minder warmte doorlaten dan een (schuif)raam. Voor een energiezuinige woning is het dus nuttig om sommige ramen te schrappen of hun afmetingen te verkleinen.

Energiezuinige profielen

Naast de beglazing speelt ook het kader een rol. Tegenwoordig hebben alle leveranciers superisolerende profielen in hun assortiment zitten. Deze zijn speciaal gemaakt voor energiezuinige woningen. Door het meerkamersysteem zijn er minder koudebruggen en wordt het warmteverlies beperkt.

De energiezuinigheid van de profielen lees je af aan de Uf-waarde. Lager is beter. Het verschil in kostprijs maak je snel goed.

Raambewaking voor slim energiemanagement

Tegenwoordig hebben we veel meer aandacht voor het energiemanagement in een woning. Domotica laat bijvoorbeeld toe om bepaalde taken te automatiseren om de elektriciteit- en gaskosten te laten dalen.

In een smart home worden bijvoorbeeld magneetcontacten op de ramen bevestigd. Die signaleren aan de domotica controller of het raam open of gesloten is. Wanneer het venster gedurende een bepaalde tijd openstaat, zal de woning automatisch de verwarming in die kamer uitzetten om energie te besparen. Als dat niet handig is?

Warmtewinsten optimaliseren

Ramen dienen niet alleen om te isoleren, ze kunnen ook gratis warmte binnenlaten. Bij een energiezuinige woning wordt tijdens de wintermaanden zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gratis zonnewarmte om de kamer(s) op temperatuur te brengen. De oriëntatie speelt hierin een belangrijke rol.

Belangrijk is wel om de juiste zonwering te voorzien. Anders krijg je last van oververhitting in de zomer.